bg / en
10 фев.

Как да си направите уебсайт за недвижими имоти

Промените в глобалната икономика промениха начина по който пазаруваме и вземаме решения за покупка. Днешните клиенти пестят и стават по-внимателни при покупките си. Но как това засяга индустрията на недвижимите имоти?

Професионално разработен уебсайт за недвижими имоти може да се превърне в най-продаваният инструмент в наши дни, особено ако вземем предвид, че голям % от купувачите на жилища започват да търсят най-добрите сделки в мрежата. 

Видове уебсайтове за недвижими имоти


Когато създавате уебсайт за недвижими имоти, трябва да изберете между два основни типа:

  1. Платформи за агенти, компании и купувачи на жилища. Тези платформи позволяват на частни продавачи и агенти по недвижими имоти да изброяват имоти и да поставят реклами. За да правят пари, те начисляват такси за регистриране или комисионна за транзакции.
  2. Частни уебсайтове за недвижими имоти за фирми и агенти. Тези уебсайтове са добре брандирани и са разработени за конкретна компания за недвижими имоти или частен агент. От своя страна те могат да бъдат класифицирани в:
  • лични уебсайтове (за агенти по недвижими имоти, които използват лична марка)
  • нишови уебсайтове (фокусирани върху продажбата на конкретен тип имот)
  • уеб сайтове на екипи (разработени за екип от агенти).

Готови уебсайтове за недвижими имоти или разработка на уебсайтове за недвижими имоти по поръчка


Има два начина за създаване на уебсайт за недвижими имоти. Можете да използвате свободно достъпни онлайн конструктори на уебсайтове или да наемете компания за разработка, която да създаде вашия проект от нулата.

Предимства

  • Онлайн конструкторите на уебсайтове са лесно достъпни и не изискват умения за програмиране или технически познания.
  • Има много онлайн конструктори, от които да избирате.
  • Шаблоните идват с вградена функционалност, която може лесно да се персонализира.
  • Не е нужно да измисляте дизайн и потребителски интерфейс/UX или да обмисляте пътя на потребителя.
  • Уебсайтовете за недвижими имоти, създадени с помощта на онлайн конструктори, обикновено са с адаптивен дизайн и удобни за мобилни устройства.

Недостатъци

  • Наборът от функции, предоставени от онлайн конструкторите, често е ограничен, независимо от индустрията и вида на проекта, който искате да създадете. По правило е трудно и скъпо да добавите нещо ново към предварително разработения набор от функции, а понякога дори е невъзможно.
  • Уебсайтовете за недвижими имоти, създадени с помощта на създатели на уебсайтове, са трудни за индексиране в Google, което изисква уебсайтовете да имат свои собствени домейни, уникални имена и ясен код.
  • По правило е по-трудно да се подобри или персонализира дизайн на уебсайт за недвижими имоти с помощта на конструктор на уебсайтове, тъй като шаблоните са статични. Нещо повече, готовите шаблони, предоставени от онлайн платформите, може вече да се използват от вашите конкуренти и/или да са технически остарели.
  • Най-важното е, че е невъзможно да се реализира конкретна идея или да се постигне конкретна бизнес цел с помощта на предварително разработени шаблони, които не са обвързани с уникалния начин на Вашата компания за решаване на проблемите на потребителите, поради което не трябва да очаквате изключителен потребителски наплив и резултати.

 

Създаването на уебсайт за недвижими имоти от нулата ви позволява да преодолеете основните предизвикателства, свързани с удовлетворяването на очакванията на вашата аудитория и задоволяването на специфичните нужди на Вашия проект. Когато търсите начини за разработване на уебсайт за недвижими имоти, помислете и за предимствата и недостатъците на разработването по поръчка.

Предимства

  • Разработването на персонализирана платформа за недвижими имоти позволява креативност и намиране на уникални начини за решаване на проблемите на потребителите.
  • Винаги сте добре дошли да възприемате последните тенденции в дизайна и развитието на недвижимите имоти.
  • Не е нужно да инвестирате цяло състояние веднага след първата дискусия с вашия доставчик на разработка. Вместо това можете да следвате методологията за разработка на LEAN, според която създавате функции, които наистина са необходими за вашия проект, и внимателно ги тествате.

Недостатъци

  • Изработването на уебсайт по поръчка винаги отнема много време за стъпки като пазарен анализ, валидиране на идеи, работа чрез уникални дизайнерски концепции и тестване на вашия MVP. (Какво е MVP вижте тук)
  • Ще трябва да инвестирате повече пари в разработката.
  • Ще трябва внимателно да изберете компания за разработка с необходимия опит и експертиза.
  • Въпреки това, трябва да преминете към разработка на уебсайт по поръчка, ако искате да създадете качествен проект за недвижими имоти.

 

Нека разгледаме функциите, необходими за изграждането на първокласен уебсайт за недвижими имоти. Наборът от необходими функции ще бъде уникален за всеки проект, но ние ще изброим основните, които ще бъдат достатъчни за MVP.

За фирми

  1. Добавяне/изтриване/редактиране на описания на свойства
  2. Добавете изображения
  3. Добавете местоположения
  4. Аналитични инструменти
  5. Формуляр за улавяне на потенциални клиенти
  6. Функционалност на блога
  7. Обяви

За купувачи на жилища

  1. Разширено търсене с много филтри
  2. Списъци с имоти, базирани на карта
  3. Галерия с изображения (въртележка, слайдшоу)
  4. Изглед на карта
  5. Сравнителен списък
  6. Бутон за насрочване на посещение
  7. Социално споделяне и препоръки

Допълнителни инструменти

Не е необходимо да разработвате допълнителни инструменти като част от MVP. Въпреки това, функциите по-долу ще допринесат значително за добър UX и финализиране на сделки.

  • Ипотечен калкулатор.
  • 360-градусови видеоклипове.
  • Проблеми с дизайна
  • Скорост.
  • Използваемост и навигация.
  • Цветове

 

Три основни грешки при разработването на уебсайтове за недвижими имоти

  • Игнориране на мобилни потребители.
  • Игнориране на качествено СЕО.
  • Лошо качество на изображенията и описанието на имотите.

 

Етапи на разработка на уебсайт за недвижими имоти


Всяко стартиращо предприятие за недвижими имоти трябва да премине през следните етапи на развитие, от идването на идея до пускането на пазара и постигането на успех.

Етап на откриване. - В този първи етап трябва да анализирате бизнеса, да дефинирате ясно проблема, който ще разрешите, и да предложите решение.


Етап на валидиране на идеята. - На този етап е необходимо да потвърдите идеята си с помощта на проучване на пазара и конкурентите.


Етап на UX стратегия. - На този етап става възможно да създадете висококачествени прототипи на вашето решение за недвижими имоти.


Етап на проектиране и разработка. - През този етап се разработва действителният продукт. Разработката е разбита на подетапи и спринти, за да се планират ясно работните процеси на проектиране и разработка.

 

Колко струва изграждането на уебсайт за недвижими имоти?

Въпреки че етапите на разработка са еднакви за всички уеб проекти, наборът от функции и цената винаги ще бъдат различни. Въпреки това, ако искате да получите професионално изграден уебсайт, който е способен да генерира потенциални клиенти, готов за SEO промоция и привлекателен за вашите потребители, това може да струва повече. 
Промените в глобалната икономика не трябва да са пречка за развитието на стартиращи недвижими имоти. Стратегическото мислене, внимателното проучване и сътрудничеството с надежден доставчик на софтуер за разработка ще ви дадат солидна възможност да създадете и мащабирате своя проект.